Колко сигурни са различните носители на информация

Тихомир Колев - 19.03.2017

Знаете ли колко трайни са CD\DVD дисковете? Дали ще може да покажете сватбените си снимки на своите деца!? Направили сте им копия на диск, на флашка и на още 1-2 места и сте спокойни? Недейте! CD\DVD дисковете, записани от компютър, далеч не са толкова трайни, колкото си мислите, а също и повечето флашки.

Да, този текст започва малко страшно, но не и ако снимките ви са под грижите на Kolev Photography. Погрижил съм се снимките ви да са на разположение и в безопасност. Записвам ги на хилядолетния диск.

 

Оказва се, че повечето хора не знаят каква е реалната трайност на нещо, записано на CD\DVD, флашка и харддиск. Трайността на записите на тези носители не е тази, която посочват производителите, дори и при добро съхранение. А за да стане положението още по-неясно и несигурно, има значение също и къде са произведени, в кой завод, а има и много фалшификати.

Решението е в M-disk™ носителите. Разработени за военните, тези дискове издържат на много повече от това, на което ще ги подложите. Технологията е напълно различна и затова те издържат на слънце и жега, вода и студ и са неподвластни на времето. За всяка сватба* Kolev Photography осигурява по 4 комплекта дискове и вече единият е на хилядолетния диск.

 

А защо е така?

След като ерата на аналоговите аудио- и видеозаписи отмина и знаем, че прекопирането и престоят в шкафа на дигиталната информация не влошава качеството ѝ?

Отваряли ли сте албума от сватбата на родителите ви? Може да са малко пожълтели, леко избледнели, но са все още ясни и така ще е с всички добре съхранени снимки от едно време за десетки години. Защо не е така с дигиталните записи? Защо например закупените от магазина аудиодиск или видео DVD преди много време нямат проблем?

Работата е там, че те са създадени по различни технологии. Проблемът възниква, когато сами сме записали нещо на DVD-+R, флашка и дори на твърдия диск на компютъра.

 

Твърдите дискове са магнитни носители на информацията. Да, те са далеч по-съвършени от онези големи черни видеокасети с лента, широка колкото пръста ми, дълга половин километър, но записът пак се записва и чете от магнитни глави в магнитен слой, запис, който има склонността да деградира. И няма голямо значение дали ползвате твърдия диск. За съжаление при CD\DVD дисковете слоят - носител на информацията също деградира с времето. Дори и правилно съхраняван, всеки обикновен дигитален носител е склонен да направи информацията ви нечетима след 10 години (ако сте късметлии може и повече). Дори и при добри марки носители трайността може да не е достатъчна. За някои спомени и файлове 10 години не е много.

От собствен опит мога да ви дам много примери, които показват точно това. Независимо че отдавна знам (от около 10+ години) и подбирам носителите си, пак имам проблеми. Ето един по-скорошен пример.

Откакто създадох Kolev Photography, се грижа много за сигурността на файловете и особено на снимките на клиентите. В началото правех архив на снимките на два вида DVD дискове. Едно и също нещо, идентични копия на HP и Maxell дискове. Съхраняват се на две различни места и едното е по-удобно и достъпно. Когато ми се наложи да извадя нещо, взех HP дисковете, но се оказа, че част от файловете вече не се четат след не повече от 2 години. Две години са нищо! Не знам къде са били произведени и дали са били ментета, но ситуацията беше неприятна с потенциал да бъде драматична, ако другото копие не се беше прочело (нямаше никакви засечки с Maxell). Целта ми не е да ви кажа да купувате или не определена марка. Споделям личния си опит и понеже съм обърнал специално внимание на това, заставам зад казаното. Оттогава търся начини да повиша сигурността на файловете ви.

Сега, веднага щом приключа снимките, още същата вечер преточвам картите и не ги трия. Отделят се в отделна кутийка (самоделна, магнитно защитена, метална). Връзвам един малък външен... много има за писане и не е тема на тази статия. Само ще кажа, че до 24 часа след прехвърлянето на файловете ви те вече съществуват едновременно на 5 (пет) физически различни носителя, два от които не са у нас и не са на едно и също място. По този начин осигурявам много високо ниво на сигурност на файловете.

 

Какво е M-disk™ и защо е по-различен?

 

 

Уж е като всяко друго DVD, но не е. Визията е почти идентична, най-голямата разлика е капсулирана между два слоя поликарбонат. Всъщност точно поликарбонатните слоеве определят границата на трайността на носителите. Неорганичният слой, в който е закодирана информацията ви, би издържал и повече, ако продължава да е така защитен. Лазерът буквално гравира, перфорира този слой, създавайки много траен запис. Американското министерство на отбраната е направило тестове за издръжливостта на DVD-R M-disk™ на RiData и заключението им е: „Нито един от тестваните дискове не показва признаци на влошаване или липса на данните, предварително съхранени на тях.” Не знам дали наистина ще издържи 1000 години, а и не намерих някой да е тествал твърдението на производителя :), но и 100 години да са, пак стига. То не се знае след 30 години дали ще има оптични устройства да ги четат, но смятам, че тази технология има потенциал да се развива и използва много дълго време и производителите ще поддържат съвместимост с по-старите носители.

 

 

Записът на един M-disk™ се оказа малко по-труден. Трябваше да си купя нова записвачка, която ги поддържа, но по-важното е, че се четат навсякъде. Според производителя RiData дисковете може да имат проблем с някои устройства, но досега, след всички ревюта и тестове, които съм изчел, излиза, че няма проблем с никое устройство. А и двама мои клиенти потвърдиха вече безпроблемната работа с тях.

Засега това е най-надеждният дигитален носител на вашите данни и Kolev Photography ви дава тази сигурност. За да може някой ден децата и внуците ви да разгледат отново снимките на мама и тати (баба и деде) и заедно да съживите спомените и уловените мигове.

 

------------------------

* При ангажимент, който включва цялостно заснемане на сватбата.

 

Резултати от тестовете

Kратка информация за тестваните от мен дискове.

CD-R:

Basf - на 18 години, чете се!

Emtec - на 9 години, чете се

Euro Silver - на 10 години, чете се

MultiDisc - на 7, 15 години, чете се

Princo - на 7, 9 и 15 години, не се чете. Направо се разпознават като празни :) и ми предлага да ги записвам. Най-старото се оказа по-добро от по-скорошните. Това на 15 години не се разпозна като празно, отвори се списъка с файлове, но копирането беше с нищожна скорост. Все пак се изкопираха 3 МБ преди да се откажа след ~15 мин.

ProFormance - на 11 години, не се чете

TDK - на 10 години, чете се

Verbatim - на 10, 15 години, чете се

DVD:

Imation - на 10 години, чете се

HP - на 2 години, не се чете

Maxell - на 7, 12 години, чете се

Memorex - на 10 години, чете се

Sony** - на 7 години, чете се

TDK** - на 6 и 7 години, чете се, последния нестабилно/трудно

Verbatim - на 8, 12 години, чете се

Blu-Ray:

Maxell - на 4 години, чете се

 

Знайте, че резултатите се влияят от записващото и четящото устройство. Аз винаги съм купувал такива с добри отзиви, от тестове и потребители.

------------------------

** При запис гърмят малко по-често от останалите.

 

© 2020 KolevPhoto Всички права запазени.